DIN SIKKERHED ER VIGTIG FOR OS!

Din sikkerhed er vigtig for os. Derfor vil vi gerne informere dig om vores politik for beskyttelse af personlige oplysninger. Her kan du læse om, hvordan vi behandler de personlige oplysninger, du måtte have givet til os. Du kan læse vores Politik om beskyttelse af personlige oplysninger her​

Du kan læse vores Politik om beskyttelse af personlige oplysninger her​ LUK

Kunstnerportræt: Kit Kjølhede

Kit Kjølhede har blandt andet lavet værket Komplimenter, der tidligere hængt på Enghave Plads og Byens Hegn på Sønder Boulevard.

'Projektet er blevet til ud fra en tanke om, at vi giver hinanden for få komplimenter. Og at jeg godt kunne tænke mig at lave om på det samtidigt med, at projektet skulle give smil på læben og sprede glæde.

Det har vist sig, at komplimenterne i den grad spreder glæde – og smitter. Hver gang jeg har sat et nyt kompliment op, har jeg oplevet, at folk er nysgerrige, kommenterer – og komplimenterer! – hegnet og generelt følger med. Eksempelvis at folk på lang afstand har råbt, eller har bremset hårdt op på cyklen, og sagt: ”Se! Der er kommet en ny!”

Jeg ville ønske, at jeg kunne se al den interaktion, der har været med komplimenterne – jeg hører jo fra naboerne, at det er temmelig meget. Men jeg kommer aldrig til at vide alt, hvad der er sket.

De tilbagemeldinger, jeg har fået – og er faldet over på de sociale medier – gør mig heldigvis fuldstændig sikker på, at komplimenterne har gjort en positiv forskel for mange. Og det er jeg virkelig glad for. Det er meget tilfredsstillende at kunne sige, at projektet i høj grad er lykkedes.'

Besøg Kits hjemmeside

Kunstnerportræt: No Title

No Title har blandt andet  lavet værkerne 'Byens Nervebaner' på Kongens Nytorv, 'Byfisk' på Øster Søgade og 'Mødet' på Orientkaj.

’Når man har lavet et maleri i byen, så overgår ejerskabet til byens beboere. Det ejerskab kan man tydeligt mærke, når de forbipasserende forholder sig til det færdige maleri og bruger det i de sammenhænge, der giver mening for dem.

Især på Instagram oplever jeg, at der er mange, som gerne vil iscenesætte malerierne i deres egne fotos. Der er mange dygtige fotografer, som bruger malerierne som kulisser eller en rekvisitter i deres egne små billedfortællinger, hvor de inddrager tilfældige forbipasserende og cyklister, finder nye vinkler og beskæringer eller skriver en lille tekst.

Man kan sige, at Instagrams oprindelige, kvadratiske format tvinger beskueren ind i en kreativ rolle, hvor maleriet skal beskæres, inden det bliver interessant.

Instagram er et helt ideelt medie til gadekunsten, fordi det giver det offentlige rum en ekstra social og kreativ dimension, en masse feedback og dialog, som man sjældent oplever, når man har malerier hængende på en udstilling. Det er meget inspirerende at opleve.’

Besøg No Titles hjemmeside

Kunstnerportræt: Ulrik Schiødt

Ulrik Schiødt står blandt andet bag værket ’Night and Day’ på Øster Søgade:

’Idéen kommer på en måde altid først. Jeg har en god stak idéskitser på lager, samt rigeligt med idéer i tankerne. Næste fase handler om, hvordan idéerne bedst kommer til udtryk. Hvilke materialer og medier der skal bruges. Når det er store formater som Byens Hegn, kommer dette hurtigt ind i processen og bliver en del af videreudviklingen af idégrundlaget. Hegnets placering spiller ind og giver den anden del til skitse/ idéprocessen.

Det kan variere på den måde, at jeg kan stå ved hegnet og få idéer til præcis dette sted, inspireret af hegnets størrelse, omgivelsernes elementer og stedets atmosfære.

Det er de forstørrede motiver, at se motivet i så stort format, samt armbevægelserne ved udførelsen af maleriet, som er noget af det, jeg elsker ved at male på store overflader.

Hegnets længde giver et mere sjældent format, som giver rige muligheder, hvor det næsten kun er fantasien, der sætter grænsen.’

Besøg Ulriks hjemmeside

Kunstnerportræt: Kristian Skaarup

Landskabsarkitekt Kristian Skaarup fra bylandbruget ØsterGRO står bag installationen ’Træer på Enghave Plads’:

'Træer er en helt essentiel og vigtig del af livet som borger i en storby. Københavns træer lider under de mange byggeprojekter og der er fældet rigtig mange træer for at gøre plads til udvikling. Derfor synes jeg, det er vigtigt at tænke træer ind i projekter, hvor det er muligt.

Træer kan give en lukket og rolig følelse, noget man træder ind i. Hvis det i stedet var stauder [der var blevet brugt til installationen på Enghave Plads red.] ville himlen og væggene i rummet være helt åbne og derfor ikke så intimt. I dette lille byrum er det tanken, at man træder ind i en lille lomme.

Træer kræver vand og pleje, og derfor har vi indgået et samarbejde med Settlementet om, at de passer træerne, imens de står på Enghave Plads. Settlementet på Vesterbro er en erhvervsdrivende fond, som bygger på frivilligt, socialt arbejde. Det er et super fint samarbejde og én af deres borgere er ugentligt forbi træerne i vækstsæsonen for at vande, luge og feje lidt.'

Besøg ØsterGROs facebookside

Kunstnerportræt: Robert Thomason

Den engelske fotograf Robert Thomason står bag værket “Enghave Portrait Project” på Enghave Plads.

“I felt sorry for the business owners around the construction site on Enghave Plads. So I thought: Why don’t I try and advertise these businesses that are hidden behind the green wall because they’re all struggling pretty much because of the wall?

I told every single one of them to think about their job, job satisfaction and being happy. I said: “Think of your happiest day or most satisfying day at work”.  And most of them cracked me a smile. The expression is meant to be pride rather than showing off. And that’s why I had them holding something as well, to sort of make that common link. They are all the same, these pictures, and that’s what I kind of like about them. I went for the same lighting and the same pose, the same distance and the same angle in all of them. Yet, they are all completely different.

I didn’t know any of the people when I started the project, but I got to know them through the process. Each one of the photos has taken 2 or 3 meetings.  I can’t walk around the square now without saying a few hellos. There is a sense of community here that I think is very nice. Everybody is so willing and outgoing. I just know that everybody is really happy to be here because it’s a cool, hip place. It feels real here.”

Besøg Roberts fotoblog, hvor han dagligt lægger nye billeder op

Fanfortælling: Markus Åkesson

Markus Åkesson er byggeleder på metrobyggepladsen Aksel Møllers Have. 

I videoen fortæller han om værket ’Speaking Labyrinth’, der kan opleves på Byens Hegn ved metrobyggepladsen. Værket er lavet af George Koutsouris og var nomineret til årets Hegnspæl.

Fanfortælling: Lars Pryds

 Lars Pryds er billedkunstner og grafisk designer.

I videoen fortæller han om værket ’Seismic Wave’, der udsmykkede Byens Hegn på metrobyggepladsen ved Øster Søgade. Værket er lavet af Carl Krull og var nomineret til årets Hegnspæl 2015.

Fanfortælling: Lis Langsø

Lis Langsø er nabo til metrobyggepladsen Gammel Strand. I videoen fortæller hun om værket ’Ni grønne nuancer’, der hang på Byens Hegn på metrobyggepladsen.

Værket er lavet af Hans E. Madsen og var nomineret til årets Hegnspæl 2015.

Fanfortælling: Sidsel Sakse Bennetsen 

I videoen fortæller Sidsel Sakse Bennetsen fra Områdefornyelsen Vesterbro om værket ’Stairway’, der var ved Byens Hegn på metrobyggepladsen ved Sønder Boulevard.

Værket er lavet af Izabela Boloz og var nomineret til årets Hegnspæl 2015.

Fanfortælling: Jennifer Dahm Petersen

Jennifer Dahm Petersen var nabo til metrobyggepladsen Nuuks Plads. Her fortæller hun om værket ’Fusion’, der hang på Byens Hegn på metrobyggepladsen.

Værket er lavet af Sonja Strange og var nomineret til Hegnspælen 2015.

Kunstnerportræt: A90

A90 var med til at forskønne hegnet på Sønder Boulevard til Smukificeringen i august 2015. Læs kunstnerens tanker om værket her:

”Værket hedder ”We are primal”… også selvom jeg ikke føler mig værdig til at kalde det jeg laver for ”værker”. Men i mangel på bedre må jeg leve med det. Det går nok.

Det er en kærligheds erklæring til Vesterbro - stedet hvor dronninger og dürüm mødes på lige fod. Dyrene i jakkesæt skal minde os om, at uanset hvem vi er, hvor dyrt vi går klædt eller hvor stramt vi binder vores slips så er vi alle primaler og derfor ikke så forskellige.

Tror jeg... Folk må helt selv fortolke. Det var jo også det særlige ved at male udenfor. Du får folks umiddelbare reaktion lige med det samme. Gudskelov mindes jeg ikke at have fået noget dårligt respons (har muligvis fortrængt det). Der var mange børn der sagde: ”Se mor! Se en kat!” Og jeg var sådan lidt ” Hey! Det er sgu da et rensdyr..!” But i’ll let it slide – det er okay. Men folk der bor i området skal leve med dit værk (Åh nej - værk!) og helst synes det er spændende nok til at man orker at se det mere end en gang.

I bad om et citat… Årh gud – at være klog på kommando… Carpe diem? Nej… vent lige… hmmm… Nogen synes man er noget særligt hvis man er ”kreativ”. Det synes jeg ikke. Det er jo bare det jeg endte med at være god til. Det kunne også have været fedt at kunne regne. Eller stave… Og i en tid hvor alle efterhånden har en blog eller en youtubekanal er det sgu svært at føle sig speciel. Når alle på en måde er det. Og det er måske pointen. At vi skal droppe vores søgen efter det særlige, det nye eller det næste og så bare nyde tingene som de er lige nu. Og acceptere dig selv og livet som det er – hvis det hele egentlig går meget godt. Der er jo ikke noget der er perfekt i virkeligheden. Og du vil altid være nogen – også selvom du aldrig bliver til noget.

… men du skal tjene dine penge selv. Helt ærligt. Det er fandme vigtigt.”

Fanfortælling: Simon Würtz og Thea Lundstrøm

Simon Würtz og Thea Lundstrøm er naboer til metrobyggepladsen ved Nørrebro Station. I videoen fortæller de om værket ’Havet er’, der hang på Byens Hegn ved metrobyggepladsen.

Værket er lavet af Reinholdt & Siem og var nomineret til Hegnspælen 2015.

Fanfortælling: Marie Svan Olsen

Marie Svan Olsen fortæller om værket 'Byens små rum', der hang på Byens Hegn på metrobyggepladsen ved Aksel Møllers Have.

Værket er lavet af Lotte Agger og var nomineret til Hegnspælen 2015.

Fanfortælling: Karl Bachmann

Karl Bachmann, der var byggeleder på metrobyggepladsen ved Aksel Møllers Have, fortæller om værket ’Byens Billedbølge’

Værket er lavet af Signe Winkler og Sebastian Mardi og var nomineret til Hegnspælen 2015.

Kunstnerportræt: Thomas Petersen aka. No Title

Thomas Petersen aka. No Title har lavet det sort-hvide værk 'Endeløs nat' til Smukificering 2015 på Sønder Boulevard.
Se og hør Thomas fortælle om hans arbejdsmetoder og om meningen med hans nye værk.

Besøg Thomas' hjemmeside

Kunstnerportræt: Frederik Bjerre Andersen

Frederik Bjerre Andersen har, i samarbejde med Rune K. Drewsen, lavet værket 'Vesterbrovejr' til Smukificeringen af Sønder Boulevard 2015.

Kunstnerne har tidligere lavet 'Vesterbrovejr' på metrohegnet ved Enghave Plads, men fik muligheden for at lave værket igen til Smukificering 2015.

Besøg Frederiks hjemmeside

Kunstnerportræt: Tristan Bertram-Nielsen

Tristan står bag værket 'Snail man!, som han malede til Smukificeringen af Sønder Boulevard i 2015.
Se og hør hvad han selv havde at sige om ideen bag værket.

Kunstnerportræt: Mina Paasche

Mina Paasche lavede 'Urban Kubisme Part Two' til Smukificering 2015 på Sønder Boulevard. 

Under Smukificeringen, weekenden d. 8-9 august 2015, fik vi Mina i snak om del 2 i hendes kubistiske serie. 

Besøg Minas hjemmeside

Kunstnerportræt: Claus Ankersen

”Jeg har lavet værket ALTID, som fik juryens hegnspæl i 2013, og faktisk stadig hænger på Enghave Plads.

Som en del af værket har jeg lavet live performances foran det, og nogle gange har jeg bare stået på den anden side af gaden og set på, hvordan folk stopper op, læser og snakker om det.

Det offentlige rum er jo ikke til at undgå. Det er overalt, vi færdes hele tiden i det og næsten alt foregår her. Man kan ikke undgå det offentlige rum, hvis man mener noget med sin kunst, uanset hvilket udtryk man arbejder i.

Byens Hegn er en slags gigantisk laboratorium for udforskning- og udfordring af kunst på offentlige steder, og jeg er ret sikker på at projektet samlet set kommer til at have en positiv indflydelse på kunsten – måske ikke den snobbede akademikunst, men den rigtige kunst, den med blod i årerne og skarpe tænder.

Det er ude i byen at kunsten lever. Så det er der man skal være. Og jeg er åben for opgaver. ALTID. Bare hit med dem. Word!”

Kunstnerportræt: Michael Mørk

Der var strålende solskin til ferniseringen af det 20 meter lange værk 'Ren By', der hænger på Kongens Nytorv for enden af Strøget. Værket blev ferniseret i forbindelse med Copenhagen Art Week i slutningen af august.
Vi fik en snak med billedkunstner Michael Mørk, der fortalte om tankerne bag værket og om det at udstille i det offentlige rum.

Besøg Michaels hjemmeside

Kunstnerportræt: Mads Hougaard og Pauline Drasbæk

”Vi står bag “Divercity – Mød din nabo”. Vores værk er tænkt som en hyldest til to af storbyens kvaliteter: at vi er forskellige, og at vi bor side om side. Udstillingens navn, Divercity, er således også et ordspil på ordene diversitet/forskellighed og by.

Metrobyggeriet i hovedstaden vil skabe naturlige trafikknudepunkter for rigtigt mange mennesker over hele byen. Kongens Nytorv er det allerede og det er sjovt at tænke på, at man laver noget som bliver en del af folks dagligdag, når de skal fra A til B - og hjem igen.

Noget af det sjoveste ved projektet var at fotografere menneskene vi har valgt til projektet, og møde den gæstfrihed som strømmede ud af syv vidt forskellige hjem. Det er spændende at arbejde i byens åbne rum, hvor man får reaktioner på sit værk fra de mest uventede kanter. En kvinde fra Århuskanten fotograferede f.eks. vores mønstre, fordi hun synes de ville være sjove at strikke!

Vi var dog rigtig kede af at finde os selv på Uriasposten, med de grimme kommentarer der fulgte med. Samtidig bekræfter det os dog i, at det var en god idé at lave projektet. For at åbne dørene op for positive møder og indblik, om livet hos nogle af Københavns vidt forskellige indbyggere.”

Kunstnerportræt: Organ 81

"Det er altid spændene at arbejde på gaden med sin kunst og få reaktioner og holdninger fra de forbipasserende uanset alder, køn og etnicitet. Nogen gange fortolker andre mennesker ens værk på en hel anden måde end en selv, det kan være ret underholdende.

Med værket "Arctic Heart" på Øster Søgade satte jeg fokus på problematikken ved olieboringer i Arktis, det gav en masse positiv respons fra både naboer og forbipasserende samt en artikel i Østerbro Avisen. Mens jeg malede kom der en meget bevæget grønlandsk mand forbi og gav mig en krammer og fællede en tåre da han 2 gange i sit liv havde været med til at fange en Grønlandshval. Det var en meget følelsesladet oplevelse og fedt at se folk tage kunsten til sig."

Besøg Organ 81's hjemmside
Besøg Organ 81's instagram

Kunstnerportræt: Mia Nelle Drøschler

"Mine tanker er at udnytte det sted i byen som er 'et grænseland'. Søerne danner en slags overgang mellem indre København og de omkring liggende områder; Østerbro, Nørrebro, Frederiksberg og Vesterbro. Det er et rum hvor der er plads til at reflektere sammen, eller for sig selv, et rum til at lade fysisk og mentalt op, fordybe sig i samtaler og tanker.

Da mit værk er placeret på hegnet ude midt i søen, troede de forbi passerende på broen ikke, at jeg kunne høre hvad de sagde. Men vinden blæste i min retning, så jeg kunne tydeligt høre alle deres samtaler, rosende, kritiserende og undrende.

Jeg synes det er interessant, at metrohegnene omfatter mange værker fordelt over hele byen. Det enkelte værk/hegn står ikke 'alene' da de alle kan opleves som en giga transformation af hele byen. Det gør hele oplevelsen meget dynamisk og nu hvor jeg tænker over det, noget jeg kan savne i det elitære kunstmiljø. I hvert fald det rodede, det uforudsigelige, det irrationelle og det umiddelbare."

Besøg Mias hjemmeside

Kunstnerportræt: Eny Roland Hernández

"As a visitor from Latin America, to work with large scale photography in a capital like Copenhagen, has been a fantastic experience, because I had the opportunity to meet and portrait a lot of danish people from the LGBT community. They were open to my ideas and helped me realize the project. Without their help I could never do a project of this type and scale.

I want to impact the people on the street with my photography, make them think about themes and question I present. In this case, how to accept yourself as being gay and live your life as you want, deal with rejections, intolerance and fear. Most importantly, realizing the power of the words we use about each other and the responsibility we have in doing so, whatever the language we speak."

Besøg Enys hjemmside

Kunstnerportræt: Rune K. Drewsen

"Jeg lavede Trædragen på Sdr. Boulevard i 2013 sammen med min ven Bue, som bor lige ved siden af. Det er lidt ærgerligt at den skal ned, den har holdt rigtig godt. Men det er jo også det fede ved Byens Hegn: man ved, at alt kunsten kun er til låns, så man skal nyde den nu og ikke først i morgen.

Jeg er stadig glad for, at Bue og jeg valgte at bygge den i genbrugstræ. Dragen bliver mere stoflig, og hvis der kommer tags på den, så vender man bare et bræt eller to om, og så ser den fed ud igen.

Den var sgu’ sjov at bygge, og jeg kan huske at vi fik hjælp af en lokal, der kom ned med kaffe til os. Han kiggede på Dragen og alt vores træ, og spurgte om vi ikke lige skulle ha’ en hånd med. Så byggede han et kaffebord, og så stoppede vi ikke med at bygge før to dage senere da Dragen var færdig.

Der er altid sådan en god stemning under Smukificeringen. Folk er så glade og gode til at hjælpe hinanden, jeg glæder mig til at deltage igen i år. Men jeg håber ikke, jeg skal skrue dragen ned, for det ville være lidt ligesom at skulle slå sit eget barn ihjel :)"

Kunstnerportræt: Kai Xiong

“The animals I painted on the fence at Vibenshus Runddel really caught the attention of children who passed by with their parents. Often the parents pointed at the animals to let their children learn the names of the animals.

While painting I felt like a novelist reading my story out loud to the passersby who enjoyed the story I created on the green fence. I feel like the fence is more like a bridge connecting people in the city during the construction of the new metro line.

Being able to make my mark has allowed me to be a part of the culture and experiencing life in Copenhagen in the best possible way.”

Kunstnerportræt: Julien Deiss

“As a new "Københavner" the fence, in these years, is very characteristic for the City. It is big, green and almost everywhere.

It was a very positive experience getting to paint my art on the fence. Neighbours were passing by, greeting me and inviting me for a coffee. Some people even joined me for several hours while I painted.

My advice to other artists creating art in Copenhagen would be; if you communicate with your surroundings in a positive manner everyone will support you in any way and enjoy what you do even more.

To paint the picture on the wall at Nuuks Plads and creating joy for the people near the building site felt like placing my own personal flag of positivity on new territory and being appreciated and accepted.”

Kunstnerportræt: Marie J. Engelsvold

Marie har lavet værket 'Indre Ombygninger' som hænger på det grønne metrohegn i Aksel Møllers Have.

Vi fangede Marie til ferniseringen af værket fredag d. 8. maj, hvor hun fortalte om hendes arbejdsprocesser og hvordan værket skal forstås.

Besøg Maries hjemmeside

Kunstnerportræt: George Koutsouris

George har lavet det interaktive lydværk 'Speaking Labyrinth' som hænger på det grønne metrohegn i Aksel Møllers Have.

På en flot solskinsdag lørdag d. 6 juni blev der holdt en rigtig fin og hyggelig fernisering af værket. Hør George selv fortælle om lydlabyrinten i videoen.

Besøg Georges hjemmeside

Kunstnerportræt: Thomas Arendt

"Halvdelen af det med at male vægge, det er de oplevelser som følger med. Stedet. Stemningen. Samtalerne. Reaktionerne fra dem der kommer forbi. Det er tit de ting jeg husker når jeg ser tilbage på billeder af et værk.

I Nørrebroparken takkede en ældre afrikansk mand mig engang for at male et blad. I Bangkok fik jeg et armbånd af nogle nysgerrige drenge som fulgte mit arbejde og jeg gav dem noget tegnegrej. Og på Frederiksberg kom en mand ned fra hans lejlighed og gav mig en cola for at have pyntet på hans udsigt. På den måde bliver det meningsfyldt, når jeg ved at det taler til folk."

Besøg Thomas' hjemmeside

Kunstnerportræt: Carina Zunino

"Mit værk på Byens Hegn hedder 'Udsigt'. Det er et 2 x 20 meter stort fotografi af en udsigt ude i naturen, og det hænger nu i Nørrebros urbane miljø. Min intention er at skabe et visuelt 'åndehul' i storbyens mangfoldige og levende byrum. En form for billedlig ro imellem byens mange lyde.

Mit landskabsbillede har en tydelig forgrund som giver illusionen af at mens vi går på fortovet foran værket i byen, går vi samtidig på kanten af naturen. Jeg er særligt optaget af hvordan man kan opleve motivets verden og vores fysiske verden på samme tid.

At lave dette værk til Byens Hegn har været en fantastisk god mulighed for mig til at arbejde i rigtig stor skala. Jeg arbejder meget med kunst i offentlige rum."

Fanfortælling: Byggeleder Tim Reeves

"I think it’s absolutely fantastic that we have the pleasure of this beautiful art work here on our site on Østerbro. I saw the other walls that had art on the outside and thought, why shouldn’t we have something on the inside?

I had wished for some legal graffiti and so we had the artist come in a see how we work. He did the paintings inspired by that and by some vintage photos of mine workers.

The art really brightens the place up. Before it was just dark grey and cold but now it’s bright colorful and cheerful - just wonderful. Both the workers on the site and the guest we have comment on it but we have also have good response from the neighbors who have windows looking down on it."

Fanfortælling: Stadsarkitekt Tina Saaby

"Jeg synes, at Byens Hegn er med til at skabe rum. De bedste steder skaber det sit helt eget rum. Jeg elsker især nede ved Enghave Plads. Her er der blevet bygget en lille niche, så man kan sidde i sit eget lille byrum og kigge ind på byggepladsen – der kan det noget helt specielt.

Når det lykkes rigtig godt – når hegnet står ud til et rum - er udsmykningen på hegnet med til at definere det rum, det ligger op til. Og på den måde bliver det lidt tredimensionalt.

Jeg synes noget, der er sjovt ved Byens Hegn er, at det både er professionelle kunstnere, og almindelige mennesker som børn og ældre, der laver kunst. Man etablerer et fællesskab via hegnet og også en bevidsthed om, at kunst er mangfoldig. Jeg synes, det er spændende at få vist, hvor bredt spektret er, når man snakker kunst, og det er en fin sideeffekt ved Byens Hegn.

Jeg kunne egentlig godt drømme om at alle hegn var transparente, fordi jeg synes alle byggepladser er skidespændende. Og man ser jo altid små drenge stå og kigge derind. Men når man så bruger hegnet som et eksperiment i byen synes jeg det er rigtig positivt. Jeg synes det er bedst udført, når kunsten går i dialog med det der foregår inde på byggepladsen.

Der er både professionelle og amatører, som er med til at udsmykke hegnet. Det tror jeg er en del af Københavns ånd: Der er plads til alle. Og jeg tror også, at det at have kunst i byen på denne måde passer ind i en global trend, som man også ser mange andre steder i Europa lige nu."

Kunstnerportræt: Mette Rishøj

Mette Rishøj holdt et brag af en fernisering på sit værk 'Byens Scene' på Kongens Nytorv.

Her kan du se hende fortælle om værket, og om hvordan det har været at arbejde på Byens Hegn.

Besøg Byens Scene på Facebook

Find Mette på Facebook 

Fanfortælling: Signe Wæhrens, Odense Kommune

"I Odense har vi gang i et byomdannelsesprojekt, så der er mange projekter i gang i byen. Vi har gang i den helt store transformation. Området ved Thomas B. Thriges Gade er ved at blive helt omdannet, og derfor kommer der til at være mange meter hegn.

Vi har kigget rigtig meget på Byens Hegn her i Odense og har fået utrolig meget inspiration og idéer fra metrobyggeriet i København. Ligesom metrobyggeriet er vores byggeplads jo også noget, som foregår midt inde i en stor by, og det skal helst gå så gnidningsfrit som muligt, for folk som bor tæt på. Og der har Byens Hegn jo været vildt dygtige til at gøre metrobyggeriet til noget positivt.

Vi vil rigtig gerne bruge det midlertidige kunst på vores hegn og laver også andre initiativer som bliver placeret rundt om byggepladsen. Vi har blandt andet bygget ”Infoboksen” som er en rød midlertidig bygning placeret midt i byggeriet. Her kan folk komme og stille spørgsmål om byggeriet og vi har udstillinger af kunstnere og også museum med fund fra de arkæologiske udgravninger, som vi har haft også. Vi prøver at være i øjenhøjde med byens borgere, og det kan vi mærke betyder rigtig meget for folk.

På hegnet er vi kun så småt i gang med at få kunst op at hænge, men det første vi har fået op er et stykke pilekunst."

Læs mere om Odenses 'Fra Gade til By' projekt

Kunstnerportræt: Christian Olsen

"Jeg har lavet graffiti i over 20 år. Så det at arbejde i et stort format, som jeg får lov til her på Byens Hegn er naturligt for mig. Jeg startede med som ung knægt at lave graffiti som drengestreger, og nu lever jeg jo af at lave det professionelt.

Jeg har altid godt kunne lide at tegne og male, så det er naturligt for mig, at jeg er endt med at lave det her. Jeg har blandt andet lige været i Dubai og male verdens længste graffitivæg, den skulle i Guinness Rekordbog.

Et af mine projekter på Byens Hegn hedder City Birds. Idéen bag projektet var at fremhæve byens små fugle, som man måske ikke ser og hører så meget. Jeg lavede værket i sensommeren. Det var lunt og der var masser af børn, der spillede fodbold og legede i parken. Men de dage, hvor jeg begyndte at male rigtig tidligt, kunne jeg stå og høre fuglene pippe. Det var rigtig hyggeligt. De fugle jeg har malet er blandt andet musvitten, dompappen, majsen, spætten og solsorten."

Kunstnerportræt: Reinholdt & Siem

"Vi har ikke før arbejdet på Byens Hegn og det kom bag på os hvor meget folk forholdt sig direkte til det vi lavede. Vi arbejdede på værket i en uge og vi mødte en stor nysgerrighed, interesse og glæde fra de forbipasserende.

Lige fra skolebørn der skulle hen og røre ved vores pailletter til folk der begejstret råbte ud af vinduet på forbipasserende biler. Det er usædvanligt for os hvordan vi så direkte interagerer med vores publikum og det har helt klart givet os blod på tanden til at lave mere streetart.

Vi håber at "Havet Er" kan fungere som en visuel opladningsstation eller en saltvandsindsprøjtning direkte fra Vesterhavet det næste halve år. Det har i hvert fald været en helt speciel oplevelse for os at arbejde på Byens Hegn og givet os masser af god energi."

Besøg Reinholdt og Siems hjemmeside

Fanfortælling: Forhenværende Kulturminister Marianne Jelved

”Jeg giver mit store kompliment til initiativet Byens Hegn, fordi det er med til at gøre livet med hegnene i København lidt morsommere. Kunst i det offentlige rum giver anledning til, at folk stopper op, tænker, og har en mening. 

Jeg tror og håber, at Byens Hegn kan være et forbillede for andre projekter – og jeg vil gerne opfordre alle virksomheder til at tage et ansvar for, at kunsten kommer ud, hvor borgerne er.”

Fanfortælling: Thomas Rise

"På min café er vi rigtigt glade for Den Generøse Væg. Det har virkelig gjort en forskel, at det ikke bare har været et kedeligt fladt hegn. Det har givet godt liv til vores udeservering, og det synes jeg er positivt.

Folk lægger mærke til væggen, det er helt sikkert. Jeg har selv fået indført vinduerne i væggen, så man kan kigge ind på byggepladsen. For det synes jeg, man har lyst til. Man vil jo gerne se, hvad der sker derinde. Det fik vi også lavet i det tidligere kunstværk, vi havde hængende, og det fungerer bare rigtig godt. Det er alle slags mennesker, man kan se stå og kigge ind ad ruden. Folk er jo død nysgerrige. Det har været spændende især, da man kunne se ind på det dybe hul ned i jorden.

Jeg kan godt lide at væggen er dynamisk, og at den bliver trukket ud i området med den røde farve. Det var en rigtig god idé. Vi som er her i området blev taget med i processen om, hvad der skulle være på hegnet herude, og det var rigtig fint."

 

Kunstnerportræt: Semor

"A fence is generally a kind of border. People are on the one side afraid but on the other side curious about what will happen on the other side of the fence. In my work I try to give the public an insight to what I think is behind the fence.

The fence is not only a fence, though. It’s kind of a big canvas. It’s a great possibility to show your art to the public. You can take your time to implement huge murals relating to the “metro fence project”, thereby turning the fence into a big piece of art and a live-gallery during the construction works.

It’s such a nice thing to come from another country and leave my art on the fence, alongside with other great artists. Old and young people passed by and were really interested in what we were doing. It is a great experience to see that people like what you do."

Besøg Semors hjemmeside

Kunstnerportræt: Izabela Boloz

“I enjoy working in public space very much. I like that my projects can be seen and experienced by everyone who passes by. In this way they are less exclusive and can be seen and appreciated by a large amount of very different people. I enjoy working with such a wide audience and having a possibility to show something I find inspiring or to provide people with an interesting experience. It is a sort of dialogue and I like to observe reactions of people who see my work.

I appreciate very much that the 'Cool Construction' project gives artists and designers a possibility to create projects in public space. It's quite a unique possibility to be able to present your work in this way. This project also makes public art more accessible for people.
It was very special to work in such a big scale. The project ‘Shadow City’ which I made in Copenhagen was almost 100m long. It was a great experience to see my work in this scale, it really made a difference.

My advice for others who would like to create something on the fence would be to think what they would like to communicate and share with others.”

Besøg Izabelas hjemmeside

Kunstnerportræt: Thomas Dambo

”Jeg laver primært kunst af genbrugsmaterialer. De nær-genbrugsstationer, vi har fået på Nørrebro, er helt fantastiske. Jeg nyder at se, hvordan de blomstrer, og hvor meget folk bruger dem. Jeg har fået rigtig meget materiale til min kunst derfra. Blandt andet til den her elefant, vi er ved at bygge nu.

God gadekunst skal tale til byens folk uden at prøve at sælge noget eller have skjulte agendaer. Og det sker netop på Byens Hegn. At lave kunst på hegnet har for mig været en god mulighed for at eksperimentere i stor skala midt i København. Og på grund af det, skal jeg også til Puerto Rico for at bygge et nyt værk op.”

Besøg Thomas' hjemmeside

Fanfortælling: Katrine Ring, DJ og nabo til Nørrebro St.

"Jeg bor lige uden for Kissmamas figurer ved Nørrebro Station. Jeg synes gadekunst gør, at jeg pludselig oplever mit kvarter på en helt anden måde. Jeg ser mit kryds anderledes, jeg ser mit busstoppested anderledes, fordi lige pludselig er der altså nogen der har lavet en intervention på det. Det er stadig mit gode gamle kvarter, men jeg ser det anderledes. Det er jo det gadekunstnere gør. De tager rummet og gør det til deres – men de gør det faktisk til en fælles oplevelse for hele byen. Og det elsker jeg.

Gadekunst har også den kvalitet, at mennesker, som ikke har nogen forudsætninger for at kunne læse og forstå kunst, pludselig begynder at forholde sig til den. Det er det bedste, der overhovedet kunne ske for billedkunsten i Danmark. Pludselig demokratiseres kunsten, og det er stort.

Jeg bor i en af Københavns ældste andelsforeninger fra 1926. Min familie har boet her siden 1942. Jeg er kommet her gennem hele mit liv og flyttede ind i denne lejlighed som 18-årig. Og her vil jeg blive - de skal bære mig ud."

Kunstnerportræt: Sonja Strange

"De sidste par år har jeg taget fotos gennem en prisme. Jeg prøver med mine billeder at skabe en anden virkelighed, hvor der ikke er så mange fysiske grænser – hvor grænserne bliver opløst. Man må gerne få en fornemmelse af, at grænser mellem mennesker også kan opløses.
Jeg bor på Nørrebro, og det her er et værk til Nørrebro. Jeg vil gerne have, at mennesker skal mødes, selvom de kommer fra forskellige steder i verden. Mit værk hedder ”Fusion”. Det kan man fx se på billederne ved at Brorson Kirken pludselig hænger sammen med en boligblok, som i virkeligheden ligger hundrede meter væk. Det er lidt magisk.

Jeg synes, det er vigtigt, at værket blender ind i området samtidig med, at det sætter nye tanker i gang hos folk, der går forbi det."

Besøg Sonjas hjemmeside

Fanfortælling: Helene Olsen, nabo til Enghave Plads

"Jeg er en af dem som er ret glad for Byens Hegn. Jeg synes virkelig det er med til at fjerne fokus fra byggepladsen. Det har været en stor glæde for os beboere. Det er dejligt med det liv, som hegnet skaber – alle de udstillinger, ferniseringer og happenings. Det gør bare, at man ikke rigtig lægger mærke til larmen. Jeg synes også det er fedt, at værkeren bliver skiftet ud. At der kommer nyt ind imellem.

Mine favoritter er de interaktive værker, som folk kan lege med. For eksempel Wheel of Niceness her på Vestebro, og så det sted, hvor man kan give komplimenter.

Jeg underviser i blandt andet billedkunst og har haft min skoleklasse med ude og se på værkerne. Børnene og jeg tog ud og så på forskellige værker og lavede så parafraser på dem, da vi kom hjem på skolen igen. Børn er især gode til at lægge mærke til kunsten. Det er lige til. Det er så fint, at man kan bruge værkerne i undervisningsøjemed fordi kunsten hænger i det offentlige rum. Der har aldrig nogensinde været flere kunstværker ude til skue for alle, som der er lige nu.

Jeg kommer til at savne kunsten, når hegnet en dag ikke er der længere. Og jeg håber faktisk på, at man vil tage nogle af værkerne med ned i metroen."

Kunstnerportræt: Hans E. Madsen

"Jeg har hørt folk sige, at der er noget særligt nordisk design over min kunst. Jeg kan lide, at det er diskret, i brugstræ. Jeg kan godt lide at min kunst er en slags råskitse. Jeg har selv lavet træpladerne ved at bløde dem op i vand. Jeg kunne godt have fået nogen til at gøre det, men jeg ville selv, og det passede mig rigtig godt.

Jeg holder meget af de her midlertidige rum, fordi det er meget musikalsk at tingene bliver skiftet jævnligt ud, godt flow, at det ikke er noget, der skal stå, så mine oldebørn kan se det om 40 år. 

Det er en demokratisk proces, der viser kunstens mangfoldighed. At hegnet både kan være vært for kunst fra en dygtig 9. klasse eller en professionel kunstner, og det er meget opdragende for byens borgere.

Jeg har nu lavet tre værker på væggene på Byens Hegn. Det at have kunsten her er meget, meget stort. Værket Ni Grønne Nuancer hænger uden for Kunstforeningen Gl. Strand, hvor kunstinteresserede kommer for at se på kunst. Så jeg synes det er dejligt, at både tilfældige forbipasserende og kunstelskere får glæde af mit værk."

Besøg Hans' hjemmeside

Kunstnerportræt: Tine Nedbo

''Jeg elsker min by og dens mangeartede æstetik. At få lov til at gøre den mere farverig og potentielt åbne op for nogle andre verdener end blot den umiddelbare fysiske virkelighed, er en skoen ære!

Den direkte og naturlige kontakt man har med de lokale og forbipasserende når man arbejder i det offentlige rum, er for mig også en måde at skabe grobund for nysgerrighed og dialog og en mere afslappet tilgang til kunsten.

Byens Hegn varetager både interesser for beboerne i de lokalområder hvor hegnene er sat op, såvel som kunsten og kunstnerne og jeg håber, at den succes Byens Hegn har vist sig at være, vil åbne op for stadig flere lignende projekter. Der er stadig mange gavle med plads til nye verdener og mulighederne er uendelige når det kommer til kunst i det offentlige.''

Kunstnerportræt: Kunstpiloterne Luka, Anna og Savan fra Statens Museum for Kunst

"Det var stort at få lov at lave de her værker til hegnet, og det var en rigtig sjov proces. Da idéen var på plads og alt bare kørte, var det rigtig godt. Vi var mange mennesker om at lave projektet, så vi skulle være rigtig gode til at samarbejde. Når vi arbejder sammen onsdag aften på SMK får vi en platform for at udvikle kunstprojekter, og det er vi virkelig taknemmelige for.

Vores værker på Byens Hegn består begge af gamle værker, som vi har lavet nutidige ved at dekorere dem med nogle sjove detaljer. Mange af dem er værker, som de fleste kender virkelig godt, men som så pludselig får en ny sjov detalje med. For eksempel en komet, der kommer flyvende i luften i et gammelt maleri. 
Det fede er, at vi når ud til så mange folk med vores kunst. Mange turister kommer jo for at se på Marmorkirken, men så kan de også lige se på vores værk.

Vores værker er nok meget let tilgængelige og har et billedsprog, som folk kan forstå. Det var rigtig fedt at få anerkendelse for værkerne, og vi fik endda 6 hjerter i Politiken. Det var også surrealistisk, da vi vandt publikumsprisen Hegnpælen."

Læs mere om Unges Laboratorier for Kunst

Kunstnerportræt: Johan Amhild

"Når jeg arbejder med værker til metrohegnene, arbejder jeg ud fra flere forskellige parametre; Værket skal fylde hele fladen ud. På den måde bliver værket en del af byen frem for ”bare” et billede på en væg. Derfor arbejder jeg altid med skalérbare installationer, der i princippet kan fortsætte i det uendelige, men også skæres til så de passer ind på det pågældende sted.

Bevægelsen er et andet parameter jeg arbejder med. På et galleri eller museum går du ind i et rum og oplever kunsten, du står (som regel) stille og nyder værkerne. I byen opleves værkerne i bevægelse, fra a til b. Ved at bruge elementer, der stikker ud fra fladen, ændrer værkerne sig i takt med beskuerens bevægelse forbi dem. Derudover vil lys og skygge og fx nedfalden sne også skabe forskellige udtryk i løbet af dagen og året.

Jeg synes det er spændende at arbejde med værker til metrohegnet fordi det ligesom er at skulle knække en kode. Som jeg dog delvist selv har sat op. Der er mange restriktioner og faktorer der skal gå op. Hvert værk har sine udfordringer. Og så er det også bare fedt at arbejde ude i byen, især om sommeren når det ikke er frostvejr og malingen krystalliserer... Og møde alle de glade mennesker, der synes det er fedt at der kommer noget på hegnene :-)”

Besøg Johans hjemmeside

Fanfortælling: Bent Lohmann

"Inden metrobyggeriet gik i gang tænkte vi meget over, at det midlertidige i de her byrum bliver permanent indtil 2018. Det synes vi gav os en unik mulighed for at kunne lege og eksperimentere med alt muligt i byrummet. Derfor havde vi mange snakke om, hvad hegnene rundt om metroen kunne bruges til.

Vi er meget glade for alt det forskellige, der sker rundt omkring på Byens Hegn. Også at Metroselskabet har lavet udsigtspunkter som en del af hegnet, blandt andet på Rådhuspladsen. Det er vigtigt for os i Lokaludvalget, at man kan kigge ind på pladsen. Børn synes jo, det er interessant at kigge på gravmaskiner, og det synes vi voksne jo egentlig også. Så derfor er det skønt at få lov at se, hvad der foregår derinde.

Jeg synes Byens Hegn har åbnet op for en hel ny platform for gadekunst, som vi ellers ikke ville have haft. Og grafitti-kunstnerne respekterer kunsten på hegnene, så der er faktisk ikke så meget hærværk på dem, og det er rigtig fint.

Noget vi også synes er vigtigt i Lokaludvalget er, at byggepladserne gør bilerne rene med hjulvaskere, så de ikke sviner byen til. Byggeriet af den nye metro sætter også generelt spørgsmål tegn ved vores trafik i byen. Der har jo været lukket for trafikken på diverse gader og stræder, og det er med til at skabe en debat om, hvor mange biler, vi egentlig skal have i byen. Og den debat synes jeg, København trænger til."

Læs mere om Indre By Lokaludvalg

Kunstnerportræt: Kissmama

"Jeg har altid holdt meget af den mystiske blanding af folk og butikker, som lå lige der hvor mit værk ’Venter på bussen, mens vi venter på metroen’ hænger i dag. Det var et lille stykke eksotisk København som få sikkert vil savne, og derfor ville jeg gerne give noget tilbage til det sted og hylde den blanding af folk og fæ, der har sin daglige gang dér.

Jeg oplevede at få skældud af en ældre dame, da jeg stod og grundede væggen. Hun mente at byen skulle kunne rumme narrestreger og ikke bare være malet grå. Det er jeg helt enig i.

Mine Kissmama figurer er normalt af papir og ikke så store, som dem jeg har malet på Byens Hegn. Det betyder at de er nemmere at sætte op i byen, hvor der ikke findes så mange store flader, hvor de kan hænge i fred. Det skal normalt også gå hurtigt, da det jo er ulovligt at sætte plakater op de fleste steder. Men når jeg arbejder på Byens hegn, har jeg tid til at sludre med dem, der kommer forbi.

Når man laver kunst i det offentlige rum, så er det vigtigt, at det kan kommunikere på flere niveauer. Der må gerne være noget der fanger hurtigt og umiddelbart, og så skal der være noget der stikker dybere: Noget der kilder din fantasi, eller sætter gang i tanke og refleksion."

Besøg Kissmamas hjemmeside

Kunstnerportræt: Christina Bruun Olsson

”Jeg holder især meget af ’Byens Engle’ fordi værket inddrager de forbipasserende. Det har vist sig, at konceptet tager sig forskelligt ud alt efter placering. På Kongens Nytorv var vingerne som magneter for alle; kærestepar, businessfolk, turister, børn, ældre, teenagere ... og der blev taget en hel del fotos ved denne væg (Instagram ‪#‎byensengle). Ved busstoppestedet ved Nørrebro Station har vingerne en anden funktion. Her bliver personer måske ubevidst til engle, mens de trætte venter på bussen, og får dermed et smil med på vejen af andre forbipasserende, der opdager det kontrastfulde møde.

At arbejde med store størrelser og ikke mindst i et byrum, er en spændende udfordring, og det er efter min mening lykkedes, hvis jeg får folk til at standse op et øjeblik i deres travle hverdag. Den konceptuelle tankegang er den primære drivkraft for mig som grafisk designer, og Byens Hegn er en ramme, der gør det muligt at prøve nye og anderledes ideer af.”

Besøg Christinas hjemmeside

Kunstnerportræt: Frederik Lønow

"Jeg lavede Den Generøse Væg i forbindelse med en konkurrence om at gøre metrohegnet til en del af byrummet. Nu er det fantastisk at se, hvordan cafégæsterne bruger den som en lille oase, hvor de voksne tager et hvil og børnene leger. Det er vigtigt, at væggen er hyggelig at sidde i, giver stedet stemning og er genkendelig, når man cykler forbi."

Kunstnerportræt: Lise Nørholm

"Mit værk hedder 'Før arkiv lå en mark'. Jeg brugte meget tid på at undersøge området her på Nørrebro, hvor mit værk hænger. Jeg spurgte kommunen, hvad der egentlig lå her før arkivet, som lå i bygningen herovre indtil metrobyggeriet startede.

Noget jeg er rigtig glad for at se er, at der er kommet en naturlig sti i græsset foran mit værk. I sommer var det grønne vokset op ad hegnet, og man kunne virkelig se naturen og kunsten integrere sig. Og så tænkte jeg, at det bliver til en mark igen, inden man har set sig om.

Jeg hører fra folk, at man kan se ind på min væg, når man holder i kø ude på Jagtvej, og det synes jeg er meget fint."

Besøg Lises hjemmeside

Kunstnerportræt: Tore Rørbæk

"Kunst på gaden er meget eksponeret, og det giver mig både ærefrygt og masser af energi at lave kunst i min egen by - en spøjs form for nervøs energi. Et værk på metrohegnet er en enestående mulighed for at kommunikere med folk og påvirke det offentlige rum. Udover gavle er der ikke ret mange by-facader i den størrelse."

Kunstnerportræt: Jacoba Niepoort

”Jeg elsker at beskæftige mig med store flader. At male på metrohegnet omgivet af nysgerrige folk sætter jeg stor pris på. Mens jeg malede What’s Hiding Behind The Wall?', kom der rigtigt mange mennesker forbi, som kunne genkende bygningerne i mit værk. 

Jeg har fået mange spændende historier fra folk om, hvad der var på pladsen før metrobyggeriet, og hvad de brugte den til.”


Besøg Jacobas hjemmeside