DIN SIKKERHED ER VIGTIG FOR OS!

Din sikkerhed er vigtig for os. Derfor vil vi gerne informere dig om vores politik for beskyttelse af personlige oplysninger. Her kan du læse om, hvordan vi behandler de personlige oplysninger, du måtte have givet til os. Du kan læse vores Politik om beskyttelse af personlige oplysninger her​

Du kan læse vores Politik om beskyttelse af personlige oplysninger her​ LUK

Metrokunst til Sydhavn

Passagererne får fremover både lettere ved at finde vej på rejsen samt en unik kunstoplevelse, når de rejser på Sydhavnslinjen. Her rykker kunsten nu ned i selve stationsrummet og bliver en integreret del af arkitekturen på den kommende metrolinje. Det er første gang, at kunsten tænkes ind i byggeriet af Københavns metro fra starten.

Statens Kunstfond har stået for en indledende idékonkurrence med 10 inviterede kunstnere og har på den baggrund udvalgt fem anerkendte kunstnere, som skal skabe værkerne til metrostationerne. Projektet er finansieret af bevillinger fra Det Obelske Familiefond, Villum Fonden og Statens Kunstfond.

De fem kunstnere

De fem værker – og kunstnerne bag – er alle meget forskellige. Værkerne er udarbejdet til de enkelte metrostationer, der derfor får deres helt eget udtryk. Nogle steder bliver passagererne mødt af højteknologiske lysinstallationer, megaskulpturer eller et mytologisk vægmaleri, mens kunsten andre steder vender helt op og ned på det kendte metrorum eller byder på en rejse ud i verdensrummet.

I videoen kan du møde de fem kunstnere: Superflex, Pernille With Madsen, René Schmidt, Christian Schmidt-Rasmussen og Henrik Plenge Jakobsen. Nedenfor kan du følge Sydhavnslinjens rute og læse mere om de enkelte værker ved hver metrostation.

Havneholmen

Når du tager til den kommende metrostation Havneholmen, træder du samtidig ind i et rum, der har sin egen tyngdelov og tid. Her bliver det vendt op og ned på metroens vanlige elementer såsom skraldespande, informationsskærme, rejsekortstandere og ure, så de bliver placeret på vægge og i loftet. Samtidig vil urene på stationen gå helt uforudsigeligt for at understrege, at kunsten på stationen er afvigende i både tid og rum.

Det er kunstnergruppen Superflex, der står bag værket, og i den forbindelse udtaler de: ”I metroen rejser vi igennem huller i jorden og mister vores fornemmelse af tid og rum. Metroen er en tidsmaskine, som opløser vores forståelse af rummet og bringer os ind i en tilstand af ingensteds-væren. SUPERFLEX’s kunstværk redigerer den gældende tyngdelov.”

Læs mere om Superflex og værket på vores.kunst.dk

Enghave Brygge

På den kommende metrostation Enghave Brygge vil kunsten kigge frem flere steder i form af beton, marmor og lyslederkabler. Her kan du gå på opdagelse efter lysværker og betonudsmykninger, som kobler højteknologi, arkæologi og geologi.

Det er Pernille With Madsen, der har udtænkt det sanselige kunstværk, som hun beskriver således: ”De indsatte elementer er lige så høj grad effekter, som de er motiver. En del af dem forestiller kun at være en del af et objekt, der forsætter ud over det, man kan se. De giver indtrykket af at være noget der minder om en blanding af arkæologisk fund, geologisk fænomen og en science fiction rekvisit.”

Læs mere om Pernille With Madsen og værket på vores.kunst.dk

Sluseholmen

Metroens egen materialer, stål og beton, er udgangspunktet for udsmykningen af den kommende metrostation Sluseholmen. Her indordner kunstværket sig metroens rene udtryk, men det giver samtidig rummet et stærkt futuristisk islæt. Værket består af to komponenter: Det ene er en gigantisk skulptur i rustfrit stål, der hænger over rulletrapperne og peger de rejsende ned mod den underliggende perron. Det andet består af et betonrelief indstøbt i den store fritliggende betondrager over perronen. Relieffet giver associationer til fjerne månelandskaber, rumvæsner og fascinerende geologiske strukturer.

Det er René Schmidt, der står bag udsmykningen, og han siger om stålskulpturen: ”Den lange form hænger i den store åbning, hvor passagerne bevæger sig ned til perronen. Den mange-facetterede overflade fanger og kaster lyset videre i rummet. Hver trekant sin gråtone, en løbende konstant fremkaldelse af omgivelserne, en fortælling om lysets vandring.”

Læs mere om René Schmidt og værket på vores.kunst.dk

Mozarts Plads

På den kommende metrostation Mozarts Plads bliver hele stationens vægbeklædning omskabt til et billedkunstværk, der er inspireret af stemningen omkring Mozarts Plads. Her optræder farverige figurer på en dybsort baggrund.

Kunstneren Christian Schmidt-Rasmussen har et indgående kendskab til Københavns Sydhavn, og han siger om værket, at det ”tager afsæt i Sydhavnens særstatus i København. I lighed med visse dele af nordvest er Sydhavnen hverken forstad eller by, men en lidt særegen hybrid.”

Læs mere om Christian Schmidt-Rasmussen og værket på vores.kunst.dk

Ny Ellebjerg

Den kommende metrostation Ny Ellebjerg bliver blå. Stationsrummets vægge beklædes i blå nuancer - fra lys himmelblå i toppen til dyb og mystisk midnats blå i bunden - og det centrale udsmykningselement er et geocentrisk astronomisk ur. Uret vil vise et præcist billede af nogle af himmellegemernes aktuelle position over Ny Ellebjerg og dermed placere Ny Ellebjerg i universet.

Det er kunstneren Henrik Plenge Jakobsen, der med sit værk Stella Nova vil bringe passagerne med på en rejse ud i verdensrummet. Om det astronomiske ur siger Henrik Plenge Jakobsen: ”Det tidstagende ur, som vi kender det, er en klassisk togstationskomponent. Ny Ellebjerg metrostation får med dette værk et nyt og magisk ur, som rækker ud over den daglige rutine. Et ur der peger på evigheden og giver publikum en hilsen fra verdensrummet.”

Læs mere om Henrik Plenge Jakobsen og værket på vores.kunst.dk